🎃 Tekvica všade! Vyrež, upeč a naaranžuj

Jeseň volá po svetielkach, vôni korenia a sladkom súste „tak akurát do ruky“. Tu máš náš pohodový návod: od vyrezávania tekvíc cez rýchly recept na tekvicové muffiny až po tipy, ako z nich urobiť krásu na stole aj na terase.

 

Jesenná nálada – sviečky, korenie a zlaté tóny
Jesenná nálada: teplo sviečok, vôňa korenia a kúsok zlata na tanieri.

1) Ako vydlabať tekvicu, aby naozaj vydržala

  • Vyber správny druh: na dekorovanie je skvelé Hokkaido (menšie, pevné), na veľké lampáše Halloween/Howden.
  • Rež zo spodnej časti, nie zhora: sviečku/LED vložíš pohodlnejšie a vrchná časť sa ti „nevysuší“.
  • Steny nechaj asi 2 cm hrubé: svetlo bude krásne presvitať, ale tekvica zostane stabilná.
  • Vydlabané vnútro nevyhadzuj: semienka usuš, dužinu použi do pyré (pozri recept nižšie).
  • Pre dlhšiu životnosť: vnútro a rezy postriekaj zmesou vody a octu (1:1) a nechaj vyschnúť. Vonku ju nenechávaj stáť vo vode – postav ju na podložku.
  • Bezpečné svetlo: na balkón alebo ku dverám použi LED čajové sviečky namiesto klasických.

2) Rýchle tekvicové pyré (základ na sladké aj slané jedlá)

  1. Tekvicu rozkroj, vydlab semienka a nakrájaj na mesiačiky.
  2. Peč pri 190 °C asi 30–45 minút do zmäknutia.
  3. Vydlab dužinu a rozmixuj dohladka. Hotovo! V chladničke vydrží 3–4 dni, v mrazničke až 3 mesiace.

 


Tekvicové muffiny
Muffiny z tekvicového pyré – šťavnaté, voňavé a nebezpečne miznú.

3) Recept: Šťavnaté tekvicové muffiny so škoricou (12 ks)

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 180 g cukru (trstinový je top)
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy
  • 2 lyžičky škorice
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • štipka muškátového orieška + štipka soli
  • 2 vajcia
  • 220 g tekvicového pyré
  • 100 ml oleja
  • 120 ml cmaru (alebo mlieko + lyžička citróna)
  • 1 lyžička vanilky

Postup

  1. Zmiešaj suché suroviny. V inej mise vyšľahaj vajcia, pyré, olej, cmar a vanilku.
  2. Obe zmesi krátko spoj (len do zmiznutia múky). Cesto rozdeľ do formy na muffiny.
  3. Peč pri 180 °C približne 18–22 minút. Prepečenie skontroluj špajľou.

Tip na krém: 250 g mascarpone + 150 ml smotany + 2 lyžice cukru + štipka vanilky. Na záver nastrúhaj trochu pomarančovej kôry.

Pečenie a varenie s tekvicou

 

4) Stoluj ako z rozprávky

Tekvicové menu si pýta teplé tóny a prírodné textúry. Kombinuj krémové a zlaté taniere, ľanové servítky v odtieňoch korenia a svietniky pre jemné svetlo. Na stôl pridaj pár mini tekvíc, sušené plátky pomaranča a eukalyptus – jednoduché a efektné.


5) Mini checklist (aby si na nič nezabudol)

  • Tekvica + ostrý nôž/pílka na rezanie, lyžica na vydlabanie
  • Miska na semienka (upečené so soľou sú až nebezpečne návykové)
  • LED čajové sviečky / svetelný reťazec do tekvice
  • Tekvicové pyré do zásoby (mraznička to istí)
  • Taniere, svietniky a servítky v teplých tónoch

 

 

Jesenná dekorácia s tekvicami